Throwback Berlijn #2

Het is al weer weken geleden dat we terug kwamen uit Berlijn. Een heerlijke stedentrip samen met mijn meiden. We hebben die dagen heel veel door de stad gewandeld en op die manier vele kanten van de stad gezien.

Het was tijdens een schoolbezoek voor de zomervakantie dat iemand mij vertelde dat het erg leuk is om een wandeling te maken door Berlijn onder leiding van een Stadsgids. Zo gaf zij mij de volgende wandeltip:

Berlin walks

Het leek mij in eerste instantie superleuk om een rondleiding te krijgen door Berlijn van iemand die ons alles over de geschiedenis van Berlijn zou kunnen vertellen, maar soms heb je van tevoren een idee en dan bedenk je ter plekke dat je het anders gaat aanpakken. Zo dus ook met dit idee, we wilden niet deelnemen aan een georganiseerde rondleiding.

In onze reisgids was de wandelroute langs de bezienswaardigheden van Berlijn heel duidelijk omschreven waardoor we besloten om op eigen houtje te wandelen.

Met het boekje 100% Berlijn in ons hand hebben we dan ook de eerste dag meteen een flinke stadswandeling gemaakt. We reden met het OV naar het station Nordbahnhof. Daar begon de wandeling langs de bezienswaardigheden van Berlijn waaronder de Berlijnse muur.

Op weg naar de Berlijnse muur @Berlijn_2017

Terwijl we naar de uitgang liepen van het station werden we al langzaam meegenomen in de geschiedenis van de Berlijnse muur.

Nordbahnhof @Berlijn_2017

 

De sfeer voelden we meteen op het moment dat we buiten kwamen. Zo’n muur waarvan je weet wat zich er heeft afgespeeld maakt veel indruk. Verschillende mensen liepen in stilte om ons heen.

Op een gegeven moment stond ik dichtbij een stukje muur waar een gat was en keek er doorheen. Op dat moment bedacht ik mij dat de mensen in de tijd van de Berlijnse Muur 1961-1989 dat echt niet mochten. Zo dichtbij, kijkend naar de andere kant.

Vanuit West naar Oost via een gat in de Berlijnse muur.

Op mijn Instagram staat hier een kort filmpje.

Het was in mijn jeugd dat Oost van West-Berlijn gescheiden werd door de Berlijnse muur (1961 -1989).

In november 1989 viel de muur, toen was ik bijna 20 jaar en woonde ik voor het eerst zelfstandig op kamers in Amsterdam. Enthousiast begonnen aan het eerste studiejaar van de, toenmalige Sociale Academie Personeelswerk.

Mensen, jong en oud, die meteen hadden geprobeerd te vluchten (naar schatting 5000 mensen) werden neergeschoten door de Oost-Duitse grensbewakers, ongeveer 200 mensen.  Het communistische Oost-Duitsland wilde door het bouwen van de muur voorkomen dat de mensen naar het vrije Westen zouden vluchten. Terwijl 28 jaar later de Muur ‘gevallen’ is. Hoe zinloos.

Een indruk van de foto’s die wij gemaakt hebben die dag:

De Berlijnse muur, ik heb er zo vaak over gehoord en nu heb ik het dan eindelijk zelf gezien. Indrukwekkend.

Tijdens de vakantie begon ik te lezen in ‘Berlijn’ notities 1963-1989 geschreven door schrijver Cees Nooteboom. Ik had het op moederdag gekregen van mijn vriend, omdat hij wist dat ik naar Berlijn zou gaan. Later lees je wat ik van het boek vond op mijn blog.

Berlijn ~ Cees Nooteboom [2009]

Hier te bestellen bij boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch.

Op de populaire Berlijn-Blog.nl staat ook een goed en uitgebreid artikel over de bezienswaardigheden in Berlijn waaronder de Berlijnse Muur. Hier te lezen.

Foto’s: ~Liz~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.